Het bed van de toekomst

Een stapelbed of halfhoogslaper wordt nu nog vaak gebruikt in kinderkamers en studentenkamers, maar als je alle ruimte in de steeds duurder wordende woningen wil gebruiken, dan is een stapelbed of halfhoogslaper de ideale uitkomst.  

Waar je eerder nog twijfelde waar je dat bureau neer kon zetten, is dat met een halfhoogslaper geen probleem meer. Het is het bed van de toekomst. Je zet er eenvoudig een bureau onder en houdt zo ruimte over om andere dingen mee te doen. Ook kun je de ruimte onder de halfhoogslaper natuurlijk gebruiken als opslagruimte. Er bestaan stijlvolle bakken die zelfs nog extra flair geven aan je slaapkamer. 

De keuze voor een stapelbed wordt op die manier ook duurzamer. Nu koop je deze voor je kind(eren) en na enkele jaren heb je er niks meer aan. Maar als volwassenen hem ook gaan gebruiken, dan kunnen ze tientallen jaren mee en bespaar je niet alleen ruimte, maar ook een hoop geld. 

Dan is er nog de keuze tussen een hoop verschillende soorten stapelbedden en hoogslapers. Een verstandige keuze is ook hier om te denken aan de lange termijn. Een kinderbed met leuke versieringen is nu wellicht leuk, maar na een jaar verandert de smaak met de leeftijd mee en zo blijf je bedden kopen tot je een ons weegt. Daarom is het handig om te gaan voor de tijdloze optie. Verder kun je natuurlijk kiezen uit een metale of een houten versie. Dan ligt het er vaak aan hoe de rest van de woning is ingericht. Hetgeen dat er goed bij past, is waarschijnlijk de juiste keuze. Een keuze voor een stapelbed of halfhoogslaper is er sowieso eentje met het oog op de toekomst. 

Neurofeedback: de techniek in opkomst tegen psychische problemen

Neurofeedback is een term die steeds vaker de revue passeert. Toch weten maar weinig mensen wat het precies betekent en hoe het mensen kan helpen. Daarom leggen we in simpele bewoordingen uit wat definitie is en waarom het een behandeling is die meer en meer in trek is. 

Het is een methode die met name gericht is op het veranderen van hersenactiviteit, met als basis het lerende vermogen van de hersenen. Het brein is erg gevoelig voor een bepaalde mate van beloning. Als dit zich voordoet, dat zorgt het brein dat we dit gedrag vaker zullen vertonen. Als je dit dus consequent blijft doen, dan zal het bepaalde gedrag steeds vaker voorkomen. Dat kan helpen in het dagelijks leven. 

Er is veel onderzoek gedaan naar neurofeedback bij personen met psychische problemen en daaruit is gebleken dat het een effectieve methode is bij de behandeling van verscheidene psychologische aandoeningen. De cliënt krijgt tijdens zijn behandeling een signaal als diegene afwijkende hersenactiviteit laat zien. Als er geen afwijkende activiteit is, dan wordt het brein beloond doordat het getoonde scherm zwart blijft. Dus dat er rust is op het scherm. Dat is een manier om de hersenen te belonen voor bepaald gedrag. De cliënt moet tijdens de behandeling dus de aandacht vestigen op op het scherm en eventuele geluidssignalen. 

Voor elk persoon is het verschillend hoe lang het duurt voordat er merkbaar resultaat optreedt. Sommigen merken het op dat moment nooit bewust, anderen voelen wel een gevoel van controle ontstaan over de feedbackmomenten. Als je ouder bent dan vijf jaar, kom je in aanmerking voor neurofeedback. 

De wereld van de neurofeedback is vrij toegankelijk. Mensen die zich bezighouden met de psyche van de mens kunnen een opleiding neurofeedback volgen. Op deze manier kun je je vaardigheden uitbreiden en cliënten meer bieden als ze naar je toe komen.