Neurofeedback: de techniek in opkomst tegen psychische problemen

Neurofeedback is een term die steeds vaker de revue passeert. Toch weten maar weinig mensen wat het precies betekent en hoe het mensen kan helpen. Daarom leggen we in simpele bewoordingen uit wat definitie is en waarom het een behandeling is die meer en meer in trek is. 

Het is een methode die met name gericht is op het veranderen van hersenactiviteit, met als basis het lerende vermogen van de hersenen. Het brein is erg gevoelig voor een bepaalde mate van beloning. Als dit zich voordoet, dat zorgt het brein dat we dit gedrag vaker zullen vertonen. Als je dit dus consequent blijft doen, dan zal het bepaalde gedrag steeds vaker voorkomen. Dat kan helpen in het dagelijks leven. 

Er is veel onderzoek gedaan naar neurofeedback bij personen met psychische problemen en daaruit is gebleken dat het een effectieve methode is bij de behandeling van verscheidene psychologische aandoeningen. De cliënt krijgt tijdens zijn behandeling een signaal als diegene afwijkende hersenactiviteit laat zien. Als er geen afwijkende activiteit is, dan wordt het brein beloond doordat het getoonde scherm zwart blijft. Dus dat er rust is op het scherm. Dat is een manier om de hersenen te belonen voor bepaald gedrag. De cliënt moet tijdens de behandeling dus de aandacht vestigen op op het scherm en eventuele geluidssignalen. 

Voor elk persoon is het verschillend hoe lang het duurt voordat er merkbaar resultaat optreedt. Sommigen merken het op dat moment nooit bewust, anderen voelen wel een gevoel van controle ontstaan over de feedbackmomenten. Als je ouder bent dan vijf jaar, kom je in aanmerking voor neurofeedback. 

De wereld van de neurofeedback is vrij toegankelijk. Mensen die zich bezighouden met de psyche van de mens kunnen een opleiding neurofeedback volgen. Op deze manier kun je je vaardigheden uitbreiden en cliënten meer bieden als ze naar je toe komen.